top of page
Search
  • Writer's pictureIvana Štulić

Zašto je bitna pohvala?

Svi uglavnom znamo da su pozitivne riječi, pohvale i ohrabrenja nešto poželjno u poslovnom okruženju, a opet mnogi voditelji i direktori, pa i zaposlenici kao da ignoriraju tu činjenicu.


Dobar i kvalitetan rad često se podrazumijeva, a pohvale se dijele isključivo za iznimna postignuća i doprinos – tj. vrlo rijetko. Pohvala se smatra nagradom za visoku učinkovitost, umjesto da se upotrijebi kao alat koji potiče upravo tu istu visoku učinkovitost.


Opsežna istraživanja koja je proveo psiholog Marcial Losada pokazala su da je potreban omjer od 2.9013 pozitivnih prema negativnim interakcijama da bi poslovni tim bio uspješan. Drugim riječima potrebno je barem 3 pozitivna komentara ili iskustva da neutralizira jedno negativno. Ako je omjer manji od ove prozvane Losada linije, učinkovitost timova pada. Najbolje performanse su postignute kada je omjer pozitivnih prema negativnim komentarima 6 prema 1.


Ovo je znanstveno dokazano – pa opet, zašto su brojni menadžeri tako škrti na lijepim riječima? Provedeno je niz istraživanja gdje su pokazali koliko značajno raste zadovoljstvo i učinkovitost na poslu kada se uloži svjesni trud u izricanje pohvala.


Taj trud može započeti jednostavnom odlukom – npr. da se svaki sastanak tima započne iskazivanjem pohvale za nečiji dobar rad. Kao i svako ponašanje, ako se radi redovito, ono postaje navika na dobrobit svih uključenih strana.

pohvala, pozitivna psihologija, uspjeh
Pohvala
0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page